Βίβιεν Γουέστγουντ: Τα highlights μιας θυελλώδους πορείας

Βίβιεν Γουέστγουντ: Τα highlights μιας θυελλώδους πορείας

"Η μόνη πιθανή περίπτωση να επηρεάσει κανείς τον κόσμο είναι μέσα από αντιδημοφιλείς ιδέες". 

Μπορεί κανείς να θυμάται τη Βίβιεν Γουέστγουντ για πολλά πράγματα, αλλά περισσότερο απ' όλα είναι οι αντιδημοφιλείς ιδέες της που την κάνουν αξέχαστη. Η Αγγλίδα σχεδιάστρια και πανκ είδωλο των Βρετανών έφυγε από τη ζωή στην εκπνοή του 2022, σε ηλικία 81 χρόνων, αφήνοντας παρακαταθήκη μερικές από τις πιο αντισυμβατικές στιγμές στην ιστορία της μόδας. 

Ασυμβίβαστη, εριστική, πρωτοπόρος και άλλοτε αυτοαναιρετική, η Γουέστγουντ άφησε το δικό της ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της μόδας, αντικρούοντας φλεγματικά τα δύσπιστα βλέμματα. 

430 King's Road

 


Το 1971 ο Τρέβορ Μάιλς, ιδιοκτήτης της μπουτίκ "Paradise Garage", ενοικιάζει το πίσω μέρος του καταστήματός του στην, τότε δασκάλα δημοτικού, Βίβιεν Γουέστγουντ και στον φίλο της Μάλκολμ ΜακΛάρεν, που έχει μόλις παρατήσει την σχολή καλών τεχνών. Στο νούμερο 430 του Κινγκς Ρόουντ, στο Τσέλσι, ξεκινάει ένα κεφάλαιο που θα αλλάξει πολλά ονόματα και θα γράψει ιστορία.

Αρχικά "Let it Rock", στη συνέχεια "Too Fast to Live Too Young to Die", "Sex" και "Seditionaries", το 1979 γίνεται "World's End" - ονομασία που κρατά ως και σήμερα. "Αλλάζαμε ονόματα και ντεκόρ για να ταιριάζει με τα ρούχα μας, καθώς οι ιδέες μας εξελίσσονταν", θα πει αργότερα η Γουέστγουντ. 

Φθαρμένα τζάκετ, δερμάτινα και t-shirts με αντι-συστημικά μηνύματα ήταν το βασικό εμπόρευμα του μαγαζιού που μεταξύ άλλων θα ντύσει τον Ιγκι Ποπ και τους Sex Pistols.  Ήταν μόλις η αρχή.

Tα catwalk που έγραψαν ιστορία

 


Τον Μάρτιο του 1993 για το catwalk της συλλογής "Anglomania" δίνει στην 23χρονη Ναόμι Κάμπελ ένα ζευγάρι πλατφόρμες ύψους 9 ιντσών (κάτι λιγότερο από 23 εκατοστά). Η πιο διάσημη πτώση στην ιστορία των σόου έχει γραφτεί. 

 

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, για τη συλλογή SS94, η Κέιτ Μος περπατάει νωχελικά και τόπλες ενώ κρατάει ένα παγωτό Magnum στο χέρι για το catwalk του "Café Society".

"Σχεδιάζω πράγματα, ελπίζοντας να βοηθήσω τους ανθρώπους να εκφράσουν την προσωπικότητά τους"

Γελώντας με την εξουσία

Το 1989 γίνεται εξώφυλλο στο πρωταπριλιάτικο τεύχος του περιοδικού Tatler ντυμένη Μάργκαρετ Θάτσερ, με τίτλο "Αυτή η γυναίκα ήταν κάποτε πανκ". "Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν μια υποκρίτρια", θα γράψει στην αυτοβιογραφία της " Get A Life", αλλά από την άλλη δε θα διστάσει να παραδεχθεί σε συνέντευξή της πως "ήταν για την εποχή της σίγουρα η πιο καλοντυμένη".
 

Το 1992 η Γουέστγουντ τιμάται από τη βασίλισσα με τη διάκριση OBE (Order of the British Empire) και το γιορτάζει στροβιλίζοντας τη φαρδιά, γκρι φούστα της έξω από το Μπάκινγχαμ, αποκαλύπτοντας την απουσία εσώρουχου στους φωτογράφους. 

Την ίδια παράλειψη επανέλαβε το 2006, σε μία ακόμη βράβευση στο Μπάγκινγχαμ, αυτή τη φορά προσθέτοντας ένα ζευγάρι κέρατα στο κεφάλι της.

  Μια ματιά στο μέλλον

"Δεν είναι δυνατόν ένας άνδρας να είναι κομψός χωρίς μια δόση θηλυκότητας"

Το 1998 βρίσκεται καλεσμένη σε talk show του BBC για να παρουσιάσει σχέδια από τη συλλογή της "Time Machine". Η Γουέστγουντ αναλύει τη θεωρία της πώς το ανδρικό στιλ σε μερικά χρόνια θα αποκτήσει περισσότερα θηλυκά στοιχεία, με τους άνδρες να φορούν πέρλες και twin set, και δέχεται με ψυχραιμία τα τρανταχτά γέλια του κοινού και τις ειρωνικές ερωτήσεις της παρουσιάστριας. 

Ο Χάρι Στάιλς το 2020


Πέρα από τη μόδα 

"Αυτό που κάνω είναι ακόμη πανκ. Είναι για την εναντίωση στην αδικία και για να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν, ακόμη και όταν δεν είναι βολικό"

Ανήσυχο, άναρχο πνεύμα ως και τα τελευταία της χρόνια, η Γουέστγουντ εξέφραζε πάντα τις οικολογικές και κοινωνικοπολιτικές της ανησυχίες κάνοντας θόρυβο. Το 2020 κλείστηκε σε ένα τεράστιο κλουβί, ντυμένη με φανταχτερό κίτρινο κοστούμι, διαδηλώνοντας έξω από δικαστήριο του Λονδίνου για την φυλάκιση του ιδρυτή της πλατφόρμας WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ενώ τα σόου της τα τελευταία χρόνια περιελάμβαναν σταθερά μια ζωηρή διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή. 

 

"Αγοράστε λιγότερα. Διαλέξτε καλύτερα. Κάντε τα διαχρονικά. Ποιότητα, όχι ποσότητα. Ολοι αγοράζουν πια τόσα πολλά παραπάνω ρούχα" 

Τα πιστεύω της αμφισβητήθηκαν το 2013 από το περιοδικό "Eluxe Magazine", που την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί ως εργαλείο μάρκετινγκ τις οικολογικές της αντιδράσεις, μη υποστηρίζοντας με πράξεις αυτά για τα οποία διαδηλώνει. 


 

"Πρέπει να επενδύσεις στον κόσμο, πρέπει να διαβάζεις, πρέπει να πας σε γκαλερί τέχνης, πρέπει να μάθεις τα ονόματα φυτών. Πρέπει να αρχίσεις να αγαπάς τον κόσμο και όλη την ιδιοφυΐα του ανθρώπινου είδους. Είμαστε υπέροχα όντα"
Βίβιεν Γουέστγουντ (8 Απριλίου 1941 - 29 Δεκεμβρίου 2022)

 

Κορίνα Ζερβάκη
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.